Nieuws

 • Greentraps

  plug and play plaagdierbestrijding

  Lees meer
 • Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

  Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast.

  Lees meer
Meer nieuws

Bonte knaagkever

De Bonte Knaagkever wordt (Xestobium rufovillosum) wordt ook wel Bonte Klopkever of Grote Houtwormkever genoemd. Het insect behoort tot de familie der klopkevers.

De Bonte Knaagkever staat er om bekend veel schade aan te kunnen richten aan hout in gebouwen. Het is dus van groot belang dat u weet hoe u de signalen van de aanwezigheid van die ongedierte kan herkennen en dat u weet welke actie u kunt ondernemen om van dit plaagdier af te komen.

De Bonte Knaagkever herkennen

De Grote Bonte Knaagkever is te herkennen aan het donkerbruine-zwarte dekschild met gele stippen erop. Het insect wordt 6 tot 8 mm lang en heeft net als het Doodskloppertje een fijne vorm van beharing op zijn dekschild.

Zoals u misschien weet is het niet de Bonte Knaagkever zelf die het hout aantast, maar de larve van de kever. Het beestje legt zijn eitjes namelijk in scheurtjes en kieren van het hout.

De larve van De Grote Houtwormkever is wit en heeft een C-vormig lichaam. De larve heeft een witte, cremeachtige kleur en wordt ongeveer 11 mm groot. 

Schade door de Bonte Knaagkever

De schade die de Bonte Knaagkever kan aanrichten is enorm. Het insect komt bijna uitsluitend voor in oudere gebouwen, waar het eikenhout wat vochtiger is en waar ook schimmelvorming is ontstaan.  In tegenstelling tot ‘gewone Houtwormen’ houdt de Bonte Klopkever vooral van het kernhout. Hier maakt hij ook zogeheten kraamkamers en kan het insect zijn gehele levenscyclus voltooien. De aanwezigheid van de Bonte Knaagkever is daardoor moeilijk vast te stellen, omdat het insect voornamelijk in de kern verblijft. Het ongedierte kan een houten constructie van een gebouw van de binnenkant zo erg aantasten dat het gevaarlijk wordt om in het gebouw of woning te verblijven.

De larven kunnen tot wel tien jaar in het hout blijven. Normaal gesproken vliegen zij in de lente naar buiten als ze zich ontpopt hebben tot volwassen kevers. Zijn er echter kraamkamers aanwezig dan blijft ook het volwassen insect in het hout. Dit maakt opsporing nog moeilijker en aantasting nog riskanter.

Mocht de Bonte Knaagkever wel uitvliegen, dan is dit te zien aan kleine gaatjes in het hout, ook wel uitvliegopeningen genoemd. Deze gaatjes zijn 2 tot 3,5 mm groot en rondom deze gaatjes kunt u zaagel of boormeel aantreffen. Hoe langer de insecten al in het hout zitten, hoe lastiger het is om vast te stellen of de beestjes nog steeds actief zijn. Na verloopt van tijd gebruiken ze namelijk oudere uitvliegopeningen en is het aan de buitenkant nog lastiger te zien of er nog meer aantasting gaande is.

De Bonte Knaagkever voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg dat uw huis goed geventileerd blijft en eventuele vochtproblemen snel verhelpt.

Mocht u toch problemen hebben, dan is het raadzaam om contact op te nemen met onze bestrijdingsdeskundige.

Terug

Nieuws

 • Greentraps

  plug and play plaagdierbestrijding

  Lees meer
 • Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

  Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast.

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

Prevoba
Zwaluw 64
3435 AD Nieuwegein

030 - 605 1667
 • Diensten

  Diensten

  Prevoba levert innovatieve en betrouwbare oplossingen voor ongedierteproblemen bij bedrijven en particulieren

  Lees meer
 • Ongedierte

  Ongedierte

  De adviseur van Prevoba is er op getraint om insecten te herkennen en zo uw eigendom of voorraden te beschermen.

  Lees meer
 • Pest Scan Inloggen

  Pest Scan Inloggen

  Pest Scan Inloggen

  Inloggen

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.