Nieuws

 • Greentraps

  plug and play plaagdierbestrijding

  Lees meer
 • Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

  Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast.

  Lees meer
Meer nieuws

Materiaalaantasters

Dit zijn insecten die materialen aantasten in bijvoorbeeld boeken of collecties in musea. Ook in woningen kunnen deze insecten grote schade aanrichten in bijv. kapconstructies, boeken, behang, kleding en tapijt.

We onderscheiden een aantal soorten: boorders, bijters en bewoners.

Boorders:

Dit zijn insecten die tot diep in het voorwerp doordringen. De larven leven gedurende langere tijd in het materiaal, meestal hout of papier (cellulose), en knagen gangen totdat ze verpoppen en als volwassen kever uitvliegen. Men treft alleen volwassen dieren aan, larven en poppen zitten in het hout verscholen. Meestal vormen de uitvlieg openingen en het boormeel dat uit de gangen valt, de eerste aanwijzingen voor een aantasting en voor identificatie van de soort. Vaak komen de insecten uit bouwconstructies en meubels in andere voorwerpen terecht. Voorbeelden zijn de houtworm en boktor.

Bijters:

Dit zijn insecten die met name het oppervlak van een voorwerp aanvreten. De larven leven op en soms een beetje in het voorwerp. Zij knagen door of grazen over het materiaal dat meestal van dierlijke oorsprong is, soms echter ook plantaardig, maar ze boren niet in hout. Schade valt op door gaten en kale plekken in het materiaal, het afval dat de larven produceren en door spinsel en cocons op het voorwerp. Men kan zowel larven, poppen als volwassen dieren aantreffen. Voorbeelden zijn tapijtkever en de kleermot.

Bewoners:

Dit zijn insecten die ergens in de ruimte leven, rondkruipen en zich voeden met het materiaal van materialen zonder echt in de voorwerpen te leven. Dit zijn met name dieren die een onvolledige metamorfose doorlopen. Ze veroorzaken vraatschade en bevuilen de voorwerpen met uitwerpselen, maagsappen en vet. Aanwezigheid van deze insecten hangt meestal samen met de omstandigheden in de ruimtes of in verpakkingen. Ze vinden er blijkbaar een aantrekkelijk klimaat, voldoende schuilplaatsen en voedsel in de vorm van vuil, afval en schimmel. Men zal zowel nimfen als volwassen dieren aantreffen, hoewel de kleine nimfen vaak nog niet opvallen. Bestrijding van dit type richt zich op het veranderen van de omstandigheden in de ruimte zodat de dieren zich er niet meer thuis voelen , veelal betekent dat verlaging van de relatieve luchtvochtigheid en mogelijk ook van de temperatuur , en op het weren van de dieren uit het gebouw. Voorbeelden zijn zilver/papiervisjes en stofluizen.

Voorkomende materiaalaantasters


Voor een vrijblijvende afspraak en/of inspectie kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs: 06 - 524 811 55

Nieuws

 • Greentraps

  plug and play plaagdierbestrijding

  Lees meer
 • Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

  Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast.

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

Prevoba
Zwaluw 64
3435 AD Nieuwegein

030 - 605 1667
 • Diensten

  Diensten

  Prevoba levert innovatieve en betrouwbare oplossingen voor ongedierteproblemen bij bedrijven en particulieren

  Lees meer
 • Ongedierte

  Ongedierte

  De adviseur van Prevoba is er op getraint om insecten te herkennen en zo uw eigendom of voorraden te beschermen.

  Lees meer
 • Pest Scan Inloggen

  Pest Scan Inloggen

  Pest Scan Inloggen

  Inloggen

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.