BEL
DIRECT!

Materiaalaantasters

Dit zijn insecten die materialen aantasten in bijvoorbeeld boeken of collecties in musea. Ook in woningen kunnen deze insecten grote schade aanrichten in bijv. kapconstructies, boeken, behang, kleding en tapijt.

We onderscheiden een aantal soorten: boorders, bijters en bewoners.

Boorders:

Dit zijn insecten die tot diep in het voorwerp doordringen. De larven leven gedurende langere tijd in het materiaal, meestal hout of papier (cellulose), en knagen gangen totdat ze verpoppen en als volwassen kever uitvliegen. Men treft alleen volwassen dieren aan, larven en poppen zitten in het hout verscholen. Meestal vormen de uitvlieg openingen en het boormeel dat uit de gangen valt, de eerste aanwijzingen voor een aantasting en voor identificatie van de soort. Vaak komen de insecten uit bouwconstructies en meubels in andere voorwerpen terecht. Voorbeelden zijn de houtworm en boktor.

Bijters:

Dit zijn insecten die met name het oppervlak van een voorwerp aanvreten. De larven leven op en soms een beetje in het voorwerp. Zij knagen door of grazen over het materiaal dat meestal van dierlijke oorsprong is, soms echter ook plantaardig, maar ze boren niet in hout. Schade valt op door gaten en kale plekken in het materiaal, het afval dat de larven produceren en door spinsel en cocons op het voorwerp. Men kan zowel larven, poppen als volwassen dieren aantreffen. Voorbeelden zijn tapijtkever en de kleermot.

Bewoners:

Dit zijn insecten die ergens in de ruimte leven, rondkruipen en zich voeden met het materiaal van materialen zonder echt in de voorwerpen te leven. Dit zijn met name dieren die een onvolledige metamorfose doorlopen. Ze veroorzaken vraatschade en bevuilen de voorwerpen met uitwerpselen, maagsappen en vet. Aanwezigheid van deze insecten hangt meestal samen met de omstandigheden in de ruimtes of in verpakkingen. Ze vinden er blijkbaar een aantrekkelijk klimaat, voldoende schuilplaatsen en voedsel in de vorm van vuil, afval en schimmel. Men zal zowel nimfen als volwassen dieren aantreffen, hoewel de kleine nimfen vaak nog niet opvallen. Bestrijding van dit type richt zich op het veranderen van de omstandigheden in de ruimte zodat de dieren zich er niet meer thuis voelen , veelal betekent dat verlaging van de relatieve luchtvochtigheid en mogelijk ook van de temperatuur , en op het weren van de dieren uit het gebouw. Voorbeelden zijn zilver/papiervisjes en stofluizen.

Voorkomende materiaalaantasters

  Papier/zilvervisjes
  Kleermot
  Tapijtkever

Voor een vrijblijvende afspraak en/of inspectie kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs: 06 - 524 811 55

MUIZENBESTRIJDING

MUIZENBESTRIJDING

Prevoba is gespecialiseerd in het bestrijden en weren van muizen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie!

MEER INFORMATIE

HOUTWORMBESTRIJDING

HOUTWORMBESTRIJDING

Bij Prevoba bent u aan het juiste adres voor een oplossing van de meest voorkomende bedreigingen van gebouwen en woningen.

MEER INFORMATIE

VOGELWERING

VOGELWERING

Vogels kunnen heel veel schade aanrichten en voor veel overlast zorgen. Voor elk probleem en situatie hebben we een oplossing.

MEER INFORMATIE

Zwambestrijding

Zwambestrijding

Prevoba heeft meer dan 25 jaar ervaring in het bestrijden van zwam

Lees meer

Wespenbestrijding

Wespenbestrijding

Vakkundige en snelle wespenbestrijding door Prevoba.

Lees meer

Prevoba
Digitale rapportage

Prevoba PestScan is een digitaal rapportagesysteem. Hiermee kunt u altijd beschikken over de meest actuele gegevens omtrent de plaagdierpreventie en -bestrijding in uw bedrijf. Ook voor bijvoorbeeld controlerende instanties is het door middel van de PestScan duidelijk op wat voor manier u omgaat met de plaagdierbestrijding en -preventie.

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2024-04-05

Flock off

Vogels verjagen met Flock Off; 100% effectief in iedere situatie!

Geplaatst op 2024-03-30

Rat in de stad

Wat kunnen we doen om overlast van ratten te voorkomen

Geplaatst op 2024-01-03

IPM Knaagdierbeheersing

Certificaat IPM Knaagdierbeheersing behaald.

Deskundig en vriendelijk!

- Marieke Verdouw

Prima service tegen een vriendelijke prijs. Kortom een aanrader!

- Valentijn van den Burgh

Hans, bedankt voor je snelle service! Ik kan een ieder Prevoba aanbevelen.

- Jan de Vries

Het wespennest is vanmorgen vakkundig en snel behandeld. Bedrijf is zeer klantgericht en vriendelijk.

- Gerard Elbersen

Goed en kundig bedrijf.

- Andries van Eijk