Nieuws

 • Greentraps

  plug and play plaagdierbestrijding

  Lees meer
 • Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

  Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast.

  Lees meer
Meer nieuws

Spinthoutkever

De Spinthoutkever herkennen

De Spinthoutkever (Lyctus brunneus) kan 3 tot 7 millimeter lang worden. Hun lichaam is slank en langwerpig van vorm en heeft een bruine tot roodbruine kleur. Over het gehele lichaam van de kever zijn kleine haartjes te vinden, maar dit is nauwelijks met het blote oog te zien. Het insect wordt ook wel de parketkever of gewone houtboorder genoemd.

Leefwijze van de Spinthoutkever

De naam zegt het al, de Spinthout kever komt voor in spinthout. Het spinthout bestaat uit de buitenste ringen van een boom. De kevers zijn te vinden in spinthout van loofbomen zoals, essen, eiken, walnoten en tropische soorten zoals rotan, bamboe, limba en meranti.

Waar dit houtinsect in verschilt van de meeste andere soorten, is dat hij vooral voorkomt in opgeslagen of verwerkt hout zoals, triplex, schilderijlijsten, betimmeringen en vloeren.

De kever komt af op drooghout en behoort daarmee tot de drooghoutboorders. Het hout hoeft slechts een vochtpercentage van 7 % te hebben en daarom zal je deze soort houtinsect niet snel terugvinden in kastanje, es, iep en eiken.

 

Larven van de Spinthoutkever

Het is echter niet de Spinthoutkever zelf die schade aanricht aan het hout, maar de larven van het insect. De kever zelf legt zijn eitjes in scheurtjes in het hout. Als de eitjes vervolgens uitkomen, beginnen de larven het hout aan te vreten. Hierdoor creëren zij een gangenstelsel onder het oppervlak van het hout en kan er veel schade ontstaan.

Een volwassen kever kan tot wel 75 eitjes leggen en de larven kunnen meerdere jaren in het hout blijven voordat ze naar buiten vliegen als volwassen kevers. De larven zijn crèmekleurig en zijn ongeveer 6 millimeter lang op het moment dat ze volledig ontwikkeld zijn.

Schade Spinthoutkever

Zoals eerder vermeld kan het beestje ernstige schade aanrichten. Het insect staat er vooral om bekend vloeren aan te tasten. Vandaar ook de naam parketkever.

Er kan een heel gangenstelsel ontstaan in het hout wat het hout zwak en gevaarlijk kan maken. De uitvliegopeningen, of de gaatjes in het hout, zijn 1 tot 1,5 millimeter groot en daarmee iets kleiner dan die van de houtwormen van de gewone houtwormkever. Ook is het boormeel wat deze larve van de Spinthoutkever achterlaat zeer fijn van structuur.

De Spinthoutkever bestrijden

De Spinthoutkever kan erg grote schade veroorzaken en daarom is het aan te raden om contact op te nemen met onze bestrijdingsdeskundige om de omvang van de schade te bepalen en een plan voor bestrijding te maken.

Terug

Nieuws

 • Greentraps

  plug and play plaagdierbestrijding

  Lees meer
 • Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

  Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast.

  Lees meer
Meer nieuws

Contact

Prevoba
Zwaluw 64
3435 AD Nieuwegein

030 - 605 1667
 • Diensten

  Diensten

  Prevoba levert innovatieve en betrouwbare oplossingen voor ongedierteproblemen bij bedrijven en particulieren

  Lees meer
 • Ongedierte

  Ongedierte

  De adviseur van Prevoba is er op getraint om insecten te herkennen en zo uw eigendom of voorraden te beschermen.

  Lees meer
 • Pest Scan Inloggen

  Pest Scan Inloggen

  Pest Scan Inloggen

  Inloggen

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.