BEL
DIRECT!

Spinthoutkever

De Spinthoutkever herkennen

De Spinthoutkever (Lyctus brunneus) kan 3 tot 7 millimeter lang worden. Hun lichaam is slank en langwerpig van vorm en heeft een bruine tot roodbruine kleur. Over het gehele lichaam van de kever zijn kleine haartjes te vinden, maar dit is nauwelijks met het blote oog te zien. Het insect wordt ook wel de parketkever of gewone houtboorder genoemd.

Leefwijze van de Spinthoutkever

De naam zegt het al, de Spinthout kever komt voor in spinthout. Het spinthout bestaat uit de buitenste ringen van een boom. De kevers zijn te vinden in spinthout van loofbomen zoals, essen, eiken, walnoten en tropische soorten zoals rotan, bamboe, limba en meranti.

Waar dit houtinsect in verschilt van de meeste andere soorten, is dat hij vooral voorkomt in opgeslagen of verwerkt hout zoals, triplex, schilderijlijsten, betimmeringen en vloeren.

De kever komt af op drooghout en behoort daarmee tot de drooghoutboorders. Het hout hoeft slechts een vochtpercentage van 7 % te hebben en daarom zal je deze soort houtinsect niet snel terugvinden in kastanje, es, iep en eiken.

Larven van de Spinthoutkever

Het is echter niet de Spinthoutkever zelf die schade aanricht aan het hout, maar de larven van het insect. De kever zelf legt zijn eitjes in scheurtjes in het hout. Als de eitjes vervolgens uitkomen, beginnen de larven het hout aan te vreten. Hierdoor creëren zij een gangenstelsel onder het oppervlak van het hout en kan er veel schade ontstaan.

Een volwassen kever kan tot wel 75 eitjes leggen en de larven kunnen meerdere jaren in het hout blijven voordat ze naar buiten vliegen als volwassen kevers. De larven zijn crèmekleurig en zijn ongeveer 6 millimeter lang op het moment dat ze volledig ontwikkeld zijn.

Schade Spinthoutkever

Zoals eerder vermeld kan het beestje ernstige schade aanrichten. Het insect staat er vooral om bekend vloeren aan te tasten. Vandaar ook de naam parketkever.

Er kan een heel gangenstelsel ontstaan in het hout wat het hout zwak en gevaarlijk kan maken. De uitvliegopeningen, of de gaatjes in het hout, zijn 1 tot 1,5 millimeter groot en daarmee iets kleiner dan die van de houtwormen van de gewone houtwormkever. Ook is het boormeel wat deze larve van de Spinthoutkever achterlaat zeer fijn van structuur.

De Spinthoutkever bestrijden

De Spinthoutkever kan erg grote schade veroorzaken en daarom is het aan te raden om contact op te nemen met onze bestrijdingsdeskundige om de omvang van de schade te bepalen en een plan voor bestrijding te maken.
 

Terug

MUIZENBESTRIJDING

MUIZENBESTRIJDING

Prevoba is gespecialiseerd in het bestrijden en weren van muizen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende inspectie!

MEER INFORMATIE

HOUTWORMBESTRIJDING

HOUTWORMBESTRIJDING

Bij Prevoba bent u aan het juiste adres voor een oplossing van de meest voorkomende bedreigingen van gebouwen en woningen.

MEER INFORMATIE

VOGELWERING

VOGELWERING

Vogels kunnen heel veel schade aanrichten en voor veel overlast zorgen. Voor elk probleem en situatie hebben we een oplossing.

MEER INFORMATIE

Prevoba
Digitale rapportage

Prevoba PestScan is een digitaal rapportagesysteem. Hiermee kunt u altijd beschikken over de meest actuele gegevens omtrent de plaagdierpreventie en -bestrijding in uw bedrijf. Ook voor bijvoorbeeld controlerende instanties is het door middel van de PestScan duidelijk op wat voor manier u omgaat met de plaagdierbestrijding en -preventie.

MEER INFORMATIE
Geplaatst op 2020-10-22

Avishock ® Elektrische vogelwering van Prevoba

Nieuw: de oplossing tegen vogeloverlast. Uitwerpselen van vogels zijn vies...

Geplaatst op 2020-10-22

Laat muizen niet binnen

Het is koud buiten. Muizen zoeken de warmte op. Via spouwmuur openiningen kun...

Geplaatst op 2020-10-21

Last van zomerinsecten ?

Door het warmere weer en de zachtere winters kunnen insecten beter de winter ...

Deskundig en vriendelijk!

- Marieke Verdouw

Prima service tegen een vriendelijke prijs. Kortom een aanrader!

- Valentijn van den Burgh

Hans, bedankt voor je snelle service! Ik kan een ieder Prevoba aanbevelen.

- Jan de Vries